FAQ
1. Is sportduiken gevaarlijk?
Sportduiken is absoluut niet gevaarlijk op voorwaarde dat je je als duiker aan de aan je brevet gekoppelde limieten houdt. We mogen uiteraard nooit uit het oog verliezen dat we ons onder water bevinden, maar wanneer je zorgt dat je ruim binnen de gestelde grenzen blijft en nooit de limieten gaat opzoeken kan je de risico's tot nagenoeg nihil beperken.
2. Moet je zeer goed kunnen zwemmen om te duiken?
Om te duiken moet je zeker geen kampioen zwemmer zijn! Een basis aan zwemvaardigheden is uiteraard vereist, maar daar beschikt op vandaag nagenoeg iedereen over. Het belangrijkste in dit verband is dat je geen watervrees hebt en rustig bent onder water. Het is voor een beginnende duiker uiteraard een nieuwe omgeving, maar dankzij de vakkundige begeleiding van onze instructeurs en divemasters wordt alles op een rustige manier aangeleerd, waardoor de kandidaat-duiker langzaamaan aan de nieuwe omgeving kan wennen.
3. Is sportduiken duur?
Net als bij alle sporten of hobby's kan je ook sportduiken zo duur maken als je zelf wil. Er is uiteraard de prijs voor de opleiding, maar na het behalen van een brevet hoef je niet meteen een eigen uitrusting te kopen. Wij beschikken over een ruime collectie uitrustingen die je aanvankelijk aan zeer democratische prijzen kan huren. Geleidelijk aan kan je dan beslissen om zelf bepaalde uitrusting aan te kopen, waarbij wij steeds klaar staan om u met raad en daad bij te staan en goede raad te geven, zodat u de voor u best geschikte uitrusting kunt aankopen.
4. Moet je steeds naar exotische oorden om te duiken?
Het is een grote misvatting dat je om te duiken steeds duizenden kilometers ver moet vliegen. In tegendeel zelfs. We beschikken in België over tal van kleine meren en ondergelopen steengroeves waar zowel beginnende als ervaren duikers hun hart kunnen ophalen en genieten van het lokale onderwaterleven. We beschikken in ons land ook over een aantal binnen-duikzwembaden, waar de duikvaardigheden kunnen ingeoefend en verfijnd worden. Wanneer we over de grenzen kijken zijn er rond de Zeeuwse eilanden in Nederland tientallen mooie duikplaatsen waar je als duiker nooit uitgekeken raakt op het onderwaterleven en de rijke vegetatie. Daarnaast beschikken onze noorderburen nog over diverse meren waar massaal gedoken wordt. Ook onze ander buurlanden bieden tal van mooie duiklocaties. Eens u voldoende ervaring opgedaan heeft is het uiteraard leuk om ook de verdere en meer exotische bestemmingen te gaan verkennen.
5. Is sportduiken beperkt qua leeftijd?
Wat de minimumleeftijd betreft bestaan er vanaf de leeftijd van 8 jaar brevetten die kinderen al vertrouwd maken met onder water bewegen en al laten genieten van de geneugten van het duiken. Vanaf 10 jaar kunnen kinderen starten met de opleiding tot een volwaardig duikbrevet, zij het binnen bepaalde grenzen qua diepte en begeleiding. Vanaf de leeftijd van 15 jaar kunnen kandidaat-duikers opleidingen volgen die enkele beperkingen qua diepte bevatten. Wat de maximumleeftijd betreft is er geen bovengrens. Zolang iemand fysiek gezond is en geen beperkingen krijgt opgelegd door een dokter, kan er gedoken worden, uiteraard binnen de grenzen van het behaalde brevet.